برای رفع نامرتبی های دندان کامپوزیت ونیر بهتر است یا ارتودنسی یا لمینیت؟
رفع نامرتبی دندانها دغدغه ای است که ممکن است ذهن افراد بسیاری را به خود درگیر کرده باشد. نامرتبی دندانها علاوه بر تاثیر بر زیبایی و حالت چهره، می تواند مشکلاتی جدی در جویدن غذا، حرف زدن و سلامت دهان و دندانها ایجاد کند. از همین رو، یافتن بهترین روش اصلاح نامرتبی دندانها بعنوان یک چالش برای برخی افراد مطرح می گردد. روشهای گوناگونی برای بهبود وضعیت دندانها از نظر رفع نامرتبی دندانها وجود دارد که از جمله آنها می توان به ارتودنسی، لمینیت و کامپوزیت ونیر اشاره کرد. با این حال، ذکر این نکته نیز ضروری است که هر کدام از این روشها برای وضعیت های ویژه ای میتوانند مفید باشند. انتخاب بهترین روش رفع نامرتبی دندانها با توجه به شرایط افراد و وضعیت دندانها و فک افراد صورت میگیرد. در این مطلب قصد داریم تا به این پرسش پاسخ بدهیم که برای رفع نامرتبی های دندان کدام یک از روشهای کامپوزیت ونیز، ارتودنسی و لمینیت بهتر است. برای پاسخ به این پرسش لازم است تا ابتدا اطلاعاتی کلی در مورد هر یک از این روشها و کاربرد آنها خدمت شما ارائه نماییم.
کامپوزیت ونیر چیست؟
کامپوزیت ماده ای برای ترمیم دندانها است که پیوندی مستحکم با مینای دندان ایجاد می کند و به این طریق می تواند منجر به بازسازی دندان شود. ونیر کامپوزیت یک لایه از رزین کامپوزیت است که روی سطح دندان ها قرار می گیرد تا ظاهر آن ها را بهبود بخشد. این روش زیبایی دندانپزشکی می تواند برای اصلاح مشکلاتی مانند تغییر رنگ، ترک خوردگی، کجی مختصر یا فاصله بین دندان ها استفاده شود. ونیر کامپوزیت به روش مستقیم توسط دندانپزشک در مطب انجام می شود. در این روش، دندانپزشک ابتدا دندان ها را آماده می کند و سپس رزین کامپوزیت را روی آن ها می گذارد. رزین کامپوزیت با استفاده از اشعه لیزر یا نور سخت می شود. ونیر کامپوزیت نسبت به لمینیت دندان هزینه کمتری دارد و می تواند در یک جلسه انجام شود. همچنین، ونیر کامپوزیت را می توان در صورت آسیب دیدگی ترمیم کرد و قابلیت جایگزینی دارد. کامپوزیت ونیر برای رفع عیوب ظاهری مانند تغییر رنگ ها و لکه ها، ساییدگی و لب پریدگی ها یا شکل نامناسب دندان ها استفاده می شود.
بیشتر بدانید: ارتودنسی بهتر است یا کامپوزیت؟
لمینیت دندان چیست؟
لمینیت دندان از پوسته ی سرامیکی نازکی تشکیل شده است که بشکل غیر مستقیم و در لابراتوار ساخته می شود و سپس روی دندان ها چسبانده می شود. لمینیت برای دندان هایی که دچار پوسیدگی، تغییر رنگ، ترک یا شکستگی شده اند، مورد استفاده قرار می گیرد و پس از تراش مقداری از سطح دندان، روی دندان چسبانده می شود. لمینیت از نفوذ مواد غذایی و باکتری ها به داخل دندان جلوگیری کرده و ساختار دندان را اصلاح می کند. لمینیت دندان روشی کارا، با طول عمر بالا و کم دردسر برای اصلاح دندان های آسیب دیده است.
لمینیت و کامپوزیت دو نوع ماده متفاوت برای ترمیم دندان هستند. در لمینیت از موادی مثل کربنات لیتیم، سرامیک و رزین استفاده می شود. لمینیت برای تقویت و اصلاح دندان های نازیبا و شکسته استفاده می شود. در حالی که در کامپوزیت دندان از موادی مثل سیلیکات های آلی و مواد پلاستیکی استفاده می شود. کامپوزیت بیشتر برای ترمیم حفره ها و شکستگی های دندان استفاده می شود و اغلب ضخامت بیشتری نسبت به لمینت دارد. کامپوزیت ونیر هزینه و اغلب عمر کمتری از لمینیت دارد ولی قابل اصلاح است و هر چند سال نیاز به بازسازی و ترمیم دارد، ضمنا نیاز کمتری به تراش دندان دارد.
ارتودنسی دندان چیست؟
ارتودنسی روشی برای اصلاح موقعیت و چیدمان دندان ها با استفاده از براکت ها و سیم های ارتودنسی است. هدف از ارتودنسی ایجاد یک خط لبخند زیبا و عملکرد صحیح دندان ها و فک ها است. مراحل ارتودنسی شامل موارد زیر است:
- معاینه و تشخیص طرح درمان توسط ارتودنتیست
- گرفتن رادیوگرافی و فوتوگرافی و مدل سازی سه بعدی فک ها
- نصب براکت ها (دستگاه های ثابت) روی دندان ها
- اتصال وایر(سیم) به براکت ها
- تنظیم منظم وایرها توسط ارتودنتیست برای حرکت دادن دندان ها
- بررسی های مرتب تا پایان درمان
- مدت زمان درمان معمولا 1 تا 3 سال است.
ارتودنسی باعث اصلاح ناهماهنگی فک و دندان و رفع مشکلات زیبایی دندان ها و لبخند می شود. همچنین باعث اصلاح دیاستم (فاصله بین دندان ها) و منظم کردن دندان های شلوغ و نامرتب می شود. ارتودنسی برای درمان ناهنجاری های فکی مانند جلوآمدگی بیش از حد فک و جایگاه نامناسب فک و تنظیم عملکرد صحیح دندان ها برای جویدن و گفتار به کار می رود. همچنین باعث پیشگیری از ساییدگی غیرطبیعی دندان ها در افراد دارای مشکلات دندانی می شود. ارتودنسی با چینش مناسب دندان ها، بهداشت دهان و دندان را تسهیل می کند و برای اصلاح مشکلات صورتی در کودکان و آماده سازی دهان برای جراحی های ارتوگناتیک و زیبایی به کار می رود.
برای رفع نامرتبی های دندان کامپوزیت ونیر بهتر است یا ارتودنسی یا لمینیت؟
انتخاب بین کامپوزیت ونیر، ارتودنسی و لمینیت برای رفع نامرتبی های دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:
- شدت نامرتبی دندان ها: اگر نامرتبی دندان ها خفیف باشد، کامپوزیت ونیر یا لمینیت می تواند گزینه مناسبی باشد. اما اگر نامرتبی دندان ها شدید باشد، ارتودنسی بهترین گزینه است.
- نوع مشکل: برای تغییرات رنگ یا اصلاح شکل بد دندان ها، کاپوزیت و لمینیت ونیر، درمان های مناسبتری هستند.
- سلامت بافت ها: با درمان ارتودنسی، سلامت لثه، استخوان و دندان ها کاملا حفظ خواهد شد زیرا دندان ها به موقعیت صحیح خود هدایت خواهند شد. ضمن اینکه در انجام کامپوزیت ونیر و لمینیت ها، اغلب نیاز به تراش دندان ها وجود دارد که باعث آسیب به دندان می شود.
- عمر درمان: درمان کامپوزیت ونیر، هر چند سال نیاز به ترمیم و اصلاح دارد. لمینیت ها دوام بیشتری دارند ولی اگرنگهداری خوبی از آنها نشود، آسیب پذیر هستند در حالیکه درمان ارتودنسی بالاترین دوام را خواهد داشت.
- هزینه: کامپوزیت ونیر و لمینیت نسبت به ارتودنسی هزینه کمتری دارند.
- مدت زمان موردانتظار برای درمان: ارتودنسی طولانی ترین زمان درمان را دارد. کامپوزیت ونیر و لمینیت درمان های کوتاه مدتی هستند.
بصورت کلی، ارتودنسی معمولا بهترین روش برای اصلاح جابجایی های اسکلتی فک و نامرتبی های شدید دندانی است و باعث چیدمان صحیح دندان ها و فک ها و حفظ سلامت طولانی مدت می شود. ونیر و لمینیت بیشتر برای رفع نامرتبی های جزئی تر و ظاهری دندان ها به کار می روند. ونیر با تغییر شکل، اندازه یا رنگ دندان می تواند ناهماهنگی های ظاهری را پوشش دهد. لمینیت هم برای ترمیم آسیب دیدگی های سطحی و ناهمواری های دندان مفید است. ارتودنسی نامرتبی ها را اصلاح می کنند در حالی که ونیرها آن ها را مخفی می کنند. ارتودنسی هزینه و زمان بیشتری نسبت به ونیر و لمینیت دارد. بنابراین با توجه به نوع و شدت نامرتبی، شرایط بیمار و توصیه ی دندانپزشک متخصص، یکی از این روش ها انتخاب می شود.
آدرس : کرج ، خیابان شهید بهشتی ، بین چهار راه طالقانی و میدان شهدا ، ساختمان پزشکان شاهکرم، طبقه 11
تلفن : 09106106848 - 02632247810
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
انواع طرح لبخند؛ ارتودنسی اصلاحی لبخند در زنان و مردان
تاریخ انتشار : 1403-05-24تاریخ بروز رسانی : 1403-06-07 -
اهمیت چکاپ ارتودنسی دندان در طول درمان و پس از آن
تاریخ انتشار : 1403-07-15تاریخ بروز رسانی : 1403-07-21 -
ارتودنسی دندان فاصله دار یا دیاستما چگونه است ؟
تاریخ انتشار : 1403-06-25تاریخ بروز رسانی : 1403-06-27 -
ارتودنسی پیشگیری یا پیشگیرانه چیست؟
تاریخ انتشار : 1402-06-21تاریخ بروز رسانی : 1403-06-05 -
ارتودنسی متحرک چیست و طول درمان آن چقدر است؟
تاریخ انتشار : 1402-06-31تاریخ بروز رسانی : 1403-06-05
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .